Ранкова гімнастика для дітей

3 хвилин на прочитання
0
Ранкова гімнастика для дітей

Ранкова гімнастика  – це хороше щоденне оздоровлення організму дитини. Діти, як правило, охоче займаються ранковою гімнастикою не тільки в дитячому садочку, а й разом з батьками. При цьому головне – контролювати інтенсивність навантаження на дитину з урахуванням  її віку та фізичного розвитку. Потрібно  постійно зацікавлювати дитину, час від часу  урізноманітнити вправи.

З  дітьми ранкову гімнастику бажано проводити на свіжому повітрі, але якщо це не можливо, то проводять заняття в добре провітреному приміщенні, температура повітря при цьому повинна сягати 16-17 градусів С.

Для вправ, які  виконують сидячи або лежачи, обов’язково необхідно підготувати гімнастичний килимок. Щоб почати заняття ранковою гімнастикою вам не потрібно майже ніякої підготовки: досить піднятися  самому, розбудити  малюка (якщо ще він не розбудив Вас), відкрити кватирку чи вікно, включити  музику і, будь ласка, можете набиратися  бадьорості, сил та здоров’я.

Ранкову гімнастику рекомендується поєднувати з заняттями по загартуванню, з повітряними ваннами, можна займатися босоніж, при цьому зверніть увагу на одяг, щоб він був вільним, не стискував рухи..

Коли дитина виконує вправи, навчайте її, постійно контролюйте правильне дихання , адже дитина має дихати глибоко, рівно та спокійно, також вміти робити повний видих. До більшості вправ є вказівки, коли необхідно вдихати повітря, а коли видихати. Також важливо стежити, щоб дитина не робила  зайвих рухів у суглобах, наприклад, згинати  коліна, коли виконує рухи для тулуба.

На заняттях можна використовувати уже готові комплекси вправ, а також можна скласти їх самостійно. Вправи для дітей потрібно підібрати з урахуванням того, щоб у них отримали навантаження  основні м’язові групи і  системи організму.

Орієнтовна схема комплексу ранкової гімнастики:

  • потягування;
  • ходьба (на місці або в русі);
  • вправи для м’язів шиї, рук і плечового пояса;
  • вправи для м’язів тулуба і живота;
  • вправи для м’язів ніг (присідання і стрибки);
  • вправи загального впливу за участю м’язів ніг і рук (махи, випади вперед (в сторони));
  • вправи силового характеру;
  • вправи на розслаблення;
  • дихальні вправи.

Коли виконуєте з дитиною ранкову гімнастику, уникайте  вправ,  які пов’язані з напруженням. Особливу увагу при підборі вправ необхідно приділяти доступності вправ для малюка та їх різноманітності. Комплекси вправ ранкової гімнастики рекомендується міняти раз на місяць, навіть частіше, щоб зацікавлювати дітей.

Завжди ефективність ранкової гімнастики з дітьми збільшується, якщо в неї будуть включені вправи з предметами: наприклад, гантелі (0,3 – 0,5 кг), гімнастична палиця, скакалка, м’яч  та ін.  , 2-3 рази на тиждень, до і після ранкової зарядки підраховуйте пульс дитини.  Якщо пульс після занять не перевищує 100-110 ударів на хвилину, то в малюка все в порядку.

Ранкова гімнастика малюку буде не тільки “пробуджувати” організм, але і надавати певний тренувальний ефект. Після зарядки дитині можете  запропонувати легкий біг, а потім порекомендувати прийняти водні процедури.

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *