Про раціональне харчування дітей

9 хвилин на прочитання
0
Про раціональне харчування дітей

Турбота про раціональне харчування дітей в нашій країні повинно стати державною задачею. Раціональне харчування – це фізіологічно повноцінне харчування людей з урахуванням їх віку, полу, характеру діяльності та інших факторів.Харчування дітей – надзвичайно важлива проблема будь якого суспільства, і в цьому не можна не погодитися. Вірно організоване харчування підростаючого покоління має велике значення для нормального фізичного та розумового розвитку дитини, тому як саме в перші роки життя формуються життєво важливі системи організму. Для успішного вирішення цієї задачі необхідно розвивати харчування на науково-гігієнічній основі. Необхідно досягти різкого підвищення якості та культури харчування, використовувати сучасні прийоми кулінарної обробки продуктів. Однак без відповідних знань, про те, що потребує організм людини, які харчові цінності, не може бути забезпечене раціональне використання продуктів,та у результаті правильне та повноцінне харчування. Тому для вирішення цих проблем необхідно залучати фізіологів, дієтологів, психологів та робітників з сфери організації харчування, розробивши національну програму оздоровлення дітей дошкільного віку. Відомий радянський вихователь В.А. Сухомлинський писав: «Я не боюся ще і ще раз повторювати: піклування про здоров’я – найважливіша турбота вихователя. Від життєрадісності, здоров’я, жвавості дітей залежить їх духовне життя, розумовий розвиток, сила знань, віра у свої сили». Тому в організації харчування дітей дошкільного віку важливо розуміти належність свого піклування до духовного, інтелектуального розвитку суспільства. 

КОРИСНА ІЖА Молоко та молочні продукти. Молоко є високоякісним продуктом, в склад якого входять харчові речовини, які грають важливу роль в розвитку дитячого організму. В основному в їжу вживається коров’яче молоко. За своєму хімічному складу молоко різних тварин не однакове. Коров’яче молоко містить 2,8% білка у вигляді казеіна, альбумінна, глобулін на. Жир молока представляє собою тонку емульсію і легко устоюється, так як має низьку точку плавлення. Молоко є продуктом, легко усвояємим дитячим організмом; так білки молока устоюються на 95-96%, жири на 96%, вуглеводи на 98%. Додавання молока до змішаної їжі робить її більш усвояємою. В молоці, навіть парному, завжди містяться бактерії, які швидко розмножуються, тому дітям дають молоко тільки кип’ячене. Кип’ятити треба на сильному вогні не більше однієї – двох хвилин від початку закипання. Зберігати молоко слід у закритому посуді у холодильнику при температурі +2 -8 градусів. Широке вживання отримали консервовані молочні продукти у вигляді сухого, згущеного та замороженого молока. Сухе молоко виготовляється на заводах з свіжого натурального молока шляхом розпилення його в сильно обігріваємій камері. З такого молока можна готувати будь який вид дитячої їжі. Переноситься та освоюється воно дітьми також добре, як і натуральне молоко. В харчуванні дітей можна також вживати згущене молоко без цукру. Воно виготовляється з свіжого високоякісного молока шляхом його випарювання. Заморожене молоко можна вживати тільки після теплової обробки, тому що заморожування подавляє життєдіяльність мікробів, але не знищує їх. Молоко – незамінний продукт в дитячому харчуванні. Смак до молока слід прививати з самого раньмо віку, що успішно досягається у дошкільних навчальних закладах. Яйця містять майже усі необхідні для дитячого організму харчові складові. Яйця містять велику кількість питних речовин, та добрі для вживання як раз у дитячому харчуванні. Однак збільшена кількість яєць не корисна для дитини. В день дітям від 1 року до 7 років можна давати пол. – яйця, від 7 років по одному яйцю в день. Не слід давати дітям сирі яйця, тому що у сирому ячному білку міститься овидин – речовина , яка погано впливає на вітамінний обмін в організмі.
М’ясо та м’ясні продукти. М’ясо дуже корисний продукт харчування завдяки вмісту в ньому значної кількості тваринних білків. Велике значення мають екстрактивні речовини м’яса, які збуджують апетит та стимулюють секрецію жельоз шлунка. Не рекомендується для дитячого харчування жирного сорту яловичина , свинина , баранина. Найбільш вигідним для дитячого харчування є нежирна яловичина, телятина, кури. У разі необхідності у дитячому харчуванні може вживатися консервоване м’ясо , але обов’язково тушено або варені.
Риба та рибні продукти. Деякі рибні жири містять значну кількість вітамінів А та Д. Дуже багата вітамінами печінь тріски, з якої отримують рибній жир. Для харчування дітей краще вживати менш жирні та менш кістляві види риб ( судак, тріска, морський окунь ). Для дітей молодшого віку краще вживати філе цих риб. Сельді також можуть бути використані у дитячому харчуванні. Дуже цінним продуктом є ікра, вона не потребує додаткової кулінарної обробки, вона вживається у натуральному виді. ВІТАМІНИ ДЛЯ ДИТИНИ Для розвитку дитячого організму. Його життєдіяльності необхідна достатня кількість білків, жирів, вуглеводів Це – основні харчові речовини, але існують й інші незамінні, які надходять до організму з їжею у дуже малих кількостях. Мова йде про вітаміни, мінеральні елементи, деякі поліненасичені жирні кислоти, амінокислоти. Вони забезпечують засвоєння їжі, використання живильних речовин для росту і розвитку організму. На сьогодні відомо близько 20 з’єднань, що можуть бути віднесені до вітамінів. Розрізняють водорозчинні вітаміни – аскорбінова кислота (вітамін С )
Вітамін С – є червоний перець, петрушка, редиска, квашена капуста, смородина, порічка, малина, сушена шипшина, зелений волоський горіх, лимони, апельсини, мандарини, кислі сорти яблук. Бере активну участь в утворенні деяких гормонів, регулює мінеральний обмін, стимулює кровотворення. Вітаміни групи В (фолієва кислота, пантотенова кислота) Вітамін В1 є в пивних та лікарських дріжджах, житньому та пшеничному хлібі, у гречаних, вівсяних та ячмінних крупах, пшоні, кукурудзі, квасолі, горосі; у печінці, серці, нирках рогатої худоби та нежирної свинини. Впливає безпосередньо на діяльність нервової системи. Бере участь в обміні речовин. Вітамін В 2 є в риб’ячій печінці, м’ясі, молоці, яйцях, шпинаті, горосі. Необхідний для росту і відновлення тканин організму. При його нестачі діти швидко втомлюються, послаблюється зір, запалення на слизовій оболонці язика, з’являються тріщини в кутках рота і на губах. Над бровами, на вушних раковинах з’являється висипка, що нагадує екзему; шкіра стає сухою, волосся ламається, з очей течуть сльози.
Вітамін В 6 є в бобових, дріжджах, і продуктах тваринного походження; регулююче впливає на діяльність центральної нервової системи, бере активну участь в обміні речовин, від його вмісту значною мірою залежить забезпечення організму іншими вітамінами.Фолієвої кислоти багато в дріжджах, печінці, свіжих овочах; є сильним стимулятором кровотворення, важливе значення для обміну білків. Вітамін В 12 синтезується мікробами кишечнику, міститься у всіх тваринних продуктах; впливає на мозок, кровотворення і стимулює засвоєння білка тканинами. Вітаміни жиророзчинні – А, Д, Е , К.
Вітамін А є в тваринних (риб’ячий жир, печінка, жовток яйця, вершкове масло, сметана, молоко) та рослинних продуктах (морква, салат, шпинат, зелена цибуля, петрушка, помідори, абрикоси). Необхідний для росту, розмноження клітин організму, підтримки нормального стану шкіри, слизових оболонок, зору. Вітамін Р є в плодах шипшини, лимонах, мандаринах, смородині, винограді, чаю. Зміцнює стінки судин, сприяє нагромадженню в організмі аскорбінової кислоти.
Вітамін РР є в рибі, нежирному м’ясі, картоплі, помідорах, моркві, горіхах, дріжджах, печінці, грибах. Бере участь у білковому та вуглеводному обмінах, стимулює утворення шлункового соку та ферментів підшлункової залози і сприяє процесам перетравлювання, всмоктування та засвоєння харчових речовин. Крім того, є ряд біологічних речовин, які мають вітаміноподібну дію: біофлавоноїди, інозит, ліпоєва кислота та ін. Існують також з’єднання, що в організмі можуть перетворюватися у вітаміни. Самі вітаміни в обміні речовин не беруть участі, але вони є активними центрами ферментів. Пов’язані з різними вітамінами, ферменти беруть участь у реалізації обміну речовин, енергетичному обміні, біосинтезі й перетворенні амінокислот (вітаміни В6 В12 ), жирних кислот, синтезі нуклеїнових кислот, утворенні багатьох фізіологічно важливих з’єднань та ін. Відомо, що велика нестача в організмі вітамінів (авітаміноз) спричиняє розвиток різних захворювань. Але розлади у стані здоров’я виникають навіть при незначному дефіциту якогось із вітамінів -гіповітамінози, а якщо організмові бракує ряду вітамінів – полі гіповітамінози (вони спостерігаються найчастіше) Ознаки гіповітамінозу такі: загальне погіршення стану здоров’я, втомлюваність, розлад сну, головні болі, погіршення пам’яті, пониження уваги, подразливість, збудливість. Можливі і прояви мікросиптомів авітамінозу: кровоточивість ясен, крихкість капілярів (легко виникають синці), сухість, шелудіння, гнійничкові захворювання шкіри. Діти з гіповітамінозами частіше слабують на гострі респіраторні інфекції, хворіють тривало і з рецидивами. На жаль, на Україні гіповітамінози – досить поширене явище. Причиною недостачі вітамінів у дитячому організмі є неправильне складання раціону харчування. Так, при обстеженні вихованців дитячих садків у них виявлено дефіцит аскорбінової кислоти, а її забезпечення великою мірою залежить від того, чи отримують малята з їжею достатню кількість білків, вуглеводів, жирів, мікроелементів (заліза, кальцію, цинку). Для того, щоб дитина була забезпечена вітамінами, її раціон має бути різноманітним і включати продукти тваринного походження. Одноманітне харчування, навіть повноцінне , зрештою спричинить гіповітаміноз. Наприклад, якщо дитину до року тримати тільки на молочному харчуванню, це може привести до анемії. Не даремно говорять, що овочі, фрукти, свіжа зелень – незамінні вдитячому харчуванні, вони є основним джерелом вітаміна С. Вітаміни групи В забезпечують житні хліб, гречка, вівсяна крупа, бобові, продукти тваринного походження. Цінним джерелом вітаміна Е і поліненасиченних кислот є олія. Важливо також правильно поєднувати страви: м’ясні та рибні -з овочевими, мучні та круп’яні – з молочними. Достатнє надходження вітамінів не тільки зміцнює загальний стан здоров’я, а й підвищує опірність організму впливові несприятливих екологічних факторів, понижує нервово-емоційне напруження. Наприклад вітамін С запобігає утворенню в організмі речовин, що мають канцерогеннудію, є профілактикою розвитку атеросклерозу, хвороб серця. Вітаміни групи В відіграють захисну роль стосовно впливу миш’якуі важких металів, надміри вуглекислого газу та інших токсичних речовин – біди більшості промислових міст. Але треба пам’ятатиі про те, що дотримання оптимального раціону може повноцінно забезпечити дитячий організм тільки у літньо-осінній період. При зберіганні овочів і фруктів вміст у них вітамінів помітно зменшується. Втрачаються вони і під час нарізання продуктіврослинного походження, зберігання їх у очищеному вигляді, при тепловій обробці, консервуванні. Тому у осінньо-зимовий період для дітей корисні профілактичний прийом полівітамінних препаратів «Ундевіт»або «Гексавіт». Дітям від 3 до 6 років рекомендуються давати 1 драже через день. Це можна робити і дома, проконсультувавшись з лікарем, але краще – в умовах дитячого садка під медичним контролем. Щоб забезпечити достатню кількість вітамінів у харчовому раціоні дитини потрібно знати, як впливає на вміст вітамінів у продуктах зберігання їх та приготування їжі. Найменш стійкій є вітамін С, який починає руйнуватися при нагріванні до 60, при свіжому повітрі, вологості, сонячному світлі. Вітамін Д швидко руйнується в мучному середовищі. Вітамін В2 при світлі, В1 при тривалому кіп’ячінні. Овочі треба зберігати в підвалах, в темному місті при І 2-ЗС тепла. Чистити, різати безпосередньо перед варінням. Щоб зберегти вітамін С, овочі треба кидати в окріп. Щоб зберегти вітаміни С, В2, А в молоці, треба кип’ятити не більше 5 хвилин, зберігати в холодному й темному місті. Вершкове масло в фарфоровому або глиняному закритому посуді. Щоб зберегти вітаміни у м’ясі, перед варінням його миють у холодній воді і кладуть в підсолений окріп. При цьому на поверхні м’яса утворюється захисна плівка, яка затримує в ньому поживні речовини та вітаміни. Так готуються страви із риби. 

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *